فواید ویتامین k برای پوست؛ نحوه مصرف و مضرات احتمالی

هنگام مراقبت از پوست، ممکن است از ویتامین‌های A، C و E شنیده باشید. اما اگر حروف الفبای لاتین را کمی جلوتر بروید، به ویتامین دیگری می‌رسید به نام «K» که آن هم برای مراقبت از پوست بسیار مفید است. در این مقاله از «منومد»، هر آنچه را که لازم است از این ویتامین بدانید برایتان آورده‌ایم.

ویتامین K دقیقا چیست؟

ویتامین K برای پوست

 

ویتامین K، (یا فیلوکینون) یکی از ویتامین‌هایی است که وجود آن برای عملکردهای مختلف بدن و سلامت پوست ضروری است. این ویتامین حلال در چربی است و در مواد خوراکی یافت شده و پس از مصرف، در روده بزرگ سنتز و جذب می‌شود. ویتامین K نقش مهمی در انعقاد خون،‌ تنظیم کلسیم خون و سلامت استخوان‌ها دارد.

فواید ویتامین K برای پوست

ویتامین K نه‌تنها برای بسیاری از سیستم‌های داخلی بدن مفید است، بلکه بنابه گفته متخصصان پوست، وقتی به‌شکل کرم برای پوست استفاده می‌شود، فواید خوبی به آن می‌رساند. البته محققان هنوز مکانیسم عملکرد این ویتامین در مراقبت از پوست را نمی‌دانند اما در بررسی‌هایشان متوجه شده‌اند، ویتامین K برای پوست فواید زیر را دارد:

۱. درمان جراحت‌های پوستی

ویتامین K با سرعت بخشیدن به بسته شدن زخم‌ها و تشکیل کلاژن و همچنین افزایش جریان خون، جراحت‌های پوستی را بهبود می‌بخشد. همچنین ویتامینK می‌تواند به‌طور چشمگیری کبودی‌های بدن را درمان کند. در واقع پزشکان برای بیمارانی که تحت عمل جراحی قرار گرفته‌اند، کرم یا پمادهای حاوی ویتامین k تجویز می‌کنند تا روند بهبود زخم‌ها، کاهش تورم و کبودی‌ها سرعت یابد.

۲. درمان تورم و التهاب

فواید ویتامین k برای پوست

درضمن ویژگی‌های ضدالتهابی ویتامین K در کاهش مشکلات التهابی پوست مانند کهیر و داء‌الصدف موثر است. در بررسی‌های آزمایشگاهی مشخص شده که غذاهای سرشار از ویتامینK در کاهش التهاب‌های بدن موثرند. همچنین مصرف ویتامینK خوراکی همراه با مکمل‌های ویتامینD در درمان بیماری داءالصدف موثر است.

به گفته متخصصان پوست، اگر می‌خواهید از فواید ویتامین K بهره بسیاری ببرید، علاوه‌بر کرم و پمادهای حاوی ویتامین K، مواد خوراکی سرشار از این ویتامین هم مصرف کنید. اسفناج، کاهو، کلم و لوبیا سبز سرشار از ویتامین K هستند که مصرف آنها در حد نیاز روزانه‌تان به سلامت پوست‌تان کمک می‌کند. نیاز روزانه بزرگسالان به این ویتامین ۹۰ تا ۱۲۰ میکروگرم است.


حتما بخوانید: همه چیز درباره کرم ویتامین سی؛ مزایای استفاده از این کرم چیست؟

۳. محو تیرگی‌های دور چشم و لکه‌های تیره

محو تیرگی‌های دور چشم

پوست اطراف چشم ظریف و بسیار نازک است و وقتی رگ‌های خونی ریز پوست زیر چشم پاره می‌شوند، این قسمت از پوست به دلیل نشت خون تیره‌تر می‌شود. در کنار این وضعیت نداشتن خواب کافی، مالیدن چشم‌ها، پف زیر چشم و عوامل ژنتیکی در بدتر شدن تیرگی‌های زیر چشم تاثیر دارد.

بیشتر محصولات مراقبت از پوست دور چشم حاوی ویتامین K هستند. با استفاده از این ویتامین می‌توان تیرگی‌های دور چشم را برطرف و روشن کرد. برخی از محققان می‌گویند، به علت اینکه ویتامین K در انعقاد خون موثر است، رگ‌های ریز پر از خون زیر چشم را مقبض کرده و بدین‌ترتیب تیرگی‌ها تا حد زیادی برطرف می‌شوند. اما محققان دیگر تردید دارند، این نظریه درست باشد.

با این حال در برخی بررسی‌های انجام شده، معلوم شد کرم‌های حاوی ویتامین K در برطرف کردن تیرگی‌های دور چشم و همچنین لکه‌های تیره پوست موثرند.

با استفاده از این ویتامین، دیگر مجبور به استفاده از انواع کانسیلرها و لوازم آرایشی برای پوشاندن تیرگی‌های دور چشم و لکه‌های پوست نخواهید بود.

محبوب‌ترین کرم‌های دور چشم اینجاست

۴. برطرف کردن ترک‌های پوستی

ویتامینk با افزایش انعطاف‌پذیری پوست، ترک‌های پوستی را بهبود می‌بخشد. در واقع نواحی ترک‌های پوستی کمی روشن‌تر می‌شوند و اثر آنها کمتر دیده می‌شود.

۵. ویژگی‌های آنتی‌اکسیدانی

بررسی‌ها نشان داده است ویتامین K همچون آنتی‌اکسیدانی قوی عمل می‌کند. آنتی‌اکسیدان‌ها ماده‌ای مهم در کرم‌ها و محصولات زیبایی پوست هستند، چراکه آنها اثرات مضر رادیکال‌های آزاد را از میان برمی‌دارند. وقتی در معرض دود، آلودگی‌های محیطی و تشعشعات مضر نور خورشید قرار می‌گیریم، این رادیکال‌های آزاد به‌وجود می‌آیند و نه‌تنها سلامت بدن را در خطر قرار می‌دهند، بلکه موجب سرعت روند پیری پوست می‌شوند.

درضمن ویتامین K، ویژگی‌های اکسایش و کاهش دارد و می‌تواند گونه‌های فعال اکسیژن را سم‌زدایی کند. در واقع گونه‌های فعال اکسیژن شامل همه مولکول‌های بسیار فعال دارای اکسیژن‌اند که رادیکال‌های آزاد، پراکسید هیدروژن، اکسیژن تکی و مواد دیگر هم از این جمله‌اند.

گونه‌های فعال اکسیژن وقتی در معرض تشعشعات فرابنفش و آلودگی هوا قرار می‌گیریم تشکیل می‌شوند و فعالیت آنها، اثرات سمی روی اجزاء درون‌سلولی،‌ از جمله پروتئین‌ها، ‌لیپید و دی‌ان‌ای به جا می‌گذارد که در نهایت به پوست صدمه می‌زند. ویتامین K می‌تواند سم‌زدایی کند و از عوارض این مولکول‌ها بکاهد.

ویتامین K، علاوه‌بر ویژگی‌های آنتی‌اکسیدانی در تولید سلول‌های پوستی نو هم موثر است. سلول‌های تازه و سالم به‌راحتی جایگزین سلول‌های قدیمی خشک و سخت می‌شوند. در نتیجه پوست‌تان جذاب و شاداب‌تر به‌نظر می‌رسد.

۶. کاهش پیری زودرس پوست

ویتامین K و کاهش پیری پوست

متخصصان پوست مدت‌هاست که در بررسی‌های خود دریافته‌اند علائم پیری پوست مانند چین‌وچروک و لکه‌های پوستی بیشتر به دلیل عوامل محیطی پدیدار می‌شوند و با استفاده از کرم یا پمادهای حاوی ویتامین K می‌توان جلوی این مشکلات پوستی را گرفت.

خطوط ظریف چین‌وچروک عمدتا به‌دلیل کاهش تولید کلاژن و الاستین ایجاد می‌شوند. این دو ماده در حفظ خاصیت ارتجاعی پوست ضروری‌اند. ویتامین K از کلاژن بدن محافظت می‌کند و در نتیجه پوست صاف و جوان‌تر به‌نظر می‌رسد. درضمن این ویتامین جلوی تحلیل الاستین را می‌گیرد و از پیری زودرس پوست پیشگیری می‌کند.

عوارض جانبی ویتامین K

خوشبختانه کرم‌های حاوی ویتامین K، عوارض خاصی برای پوست ندارند و برای تمام افراد با هر نوع پوستی سازگار هستند. اما اگر فردی به آلرژی‌های شدیدی مبتلا هست، ممکن است به این ویتامین هم حساسیت نشان دهند.

یکی دیگر از مشکلات احتمالی در مورد افرادی است که به بیماری‌های مرتبط با لخته خون مبتلا هستند و داروهای رقیق‌کننده خون مصرف می‌کنند. این افراد پیش از مصرف کرم و محصولات حاوی ویتامین K باید با پزشک مشورت کنند.

روش استفاده از کرم و پماد ویتامین K

به‌طور کل می‌توان روزی یک تا دو بار از کرم یا پماد حاوی ویتامین K استفاده کرد. این ویتامین بیشتر در کرم‌های دور چشم یافت می‌شود. برای رسیدن به بهترین نتیجه بهتر است همراه با این ویتامین، محصولات دیگری، مثل رتینول، استفاده کنید تا مقدار جذب ویتامین K به پوست افزایش یابد.

انواع سرم‌های ویتامین برای پوست

کلام آخر

با استفاده از کرم‌های حاوی ویتامین K می‌توانید پوست‌تان را سالم و جوان نگه‌ دارید. اگر شما هم تجربه‌ای در استفاده از این کرم‌ها و برندهای خاصی دارید، خوشحال می‌شویم با ما هم در میان بگذارید.


در ادامه بخوانید: رتینول چیست؟ فواید رتینول برای پوست، نحوه استفاده و عوارض احتمالی
منبع byrdie.com herbaldynamicsbeauty.com
ممکن است به این مطالب نیز علاقمند باشید

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.